Tunesië is meer dan all inclusive hotels en mooie stranden

écrit par VandenHende
le 10/05/2012
de vlag

De revolutie is voorbij, Tunesië leeft weer. De Belgen hebben dit begrepen. In 2012 zijn er terug evenveel, zelfs meer toeristen die de weg vinden naar Tunesië als in 2010, het jaar voor de revolutie.
Eén kleine hic: ze blijven meer in hun hotel dan vroeger. Ergens blijft de vrees nog hangen voor wat buiten de hotelgebieden plaats vindt. Wij gingen een kijkje nemen en kunnen jullie bevestigen dat alles OK is, zelfs meer dan vroeger. De Tunesisch bevolking doet er alles aan opdat de buitenlanders zich op hun gemak zouden voelen overal in het land. Of je nu in Sousse, Monastir, Nabeul of Hammamet verblijft, er zijn een hele reeks één daguitstappen die je het land beter leren kennen…. En de mensen zijn overal even vriendelijk en verdraagzaam.
Enkele voorbeelden:

El Djem en Sbeitla
Het amfitheater van El Djem is het derde grootste ter wereld na het Colosseum (Rome) en dit van Capua. De stad El Djem was zoals meest alle Romeinse nederzettingen gebouwd op de ruïnes van vroegere Punische nederzettingen. El Djem was vooral voorspoedig in de tijd van keizer Hadrianus (117-138) toen het belangrijk werd door de productie van olijfolie. Het Colosseum is nog in tamelijk goede conditie, ongeveer zoals het Colosseum in Rome, maar spijtig genoeg werd een gedeelte van de gevel in gele steen gebruikt voor de bouw van de huidige stad.
Van de 2e tot de 4e eeuw was Sbeitla met zo een 10.000 inwoners, voorspoedig door de teelt van olijven en de olijfolieproductie. In de 2e eeuw werd het verfraaid met klassieke monumentale gebouwen, en vanaf de 4e eeuw met christelijke kerken en basilica’s. Het Capitool is geen alleenstaande tempel maar wel een ensemble van drie tempels met elk hun eigen specifieke godheid.

Kairouan
Kairouan - stad van moskeeën - is een heilige stad, die voor moslims uit de hele wereld op de vierde plaats komt (na Mekka, Medina en Jeruzalem). De plaats werd gesticht in de 7de eeuw door de Arabische veldheer Uqba ibn Nafi die hier met zijn soldaten een kampement opsloeg. De eerste steen voor de Grote Moskee werd in de 7de eeuw gelegd door dezelfde Sidi Uqba ibn Nafi. In de eeuwen daarna werd de moskee vele malen herbouwd en verbouwd. De met marmeren tegels belegde binnenplaats wordt omgeven door zuilengalerijen, aan één kant gedomineerd door een massieve minaret. De grote gebedshal stamt uit de 9de eeuw. Opvallend zijn de 400 marmeren zuilen die afkomstig zijn van Romeinse en Byzantijnse monumenten. Buiten de stad liggen twee grote waterbassins die de Aghlabiden lieten aanleggen. Het water voor deze bassins was afkomstig van de berg Cherichera en werd aangevoerd via een 36 kilometer lang aquaduct. De stad is al eeuwenlang een centrum van tapijtwevers.

Cap bon
Op de punt van de Cap Bon ligt het dorpje El Haouaria, dat haar karakter van oud vissersplaatsje heeft weten te bewaren. Hier maakt het fijne zand plaats voor een woeste kust met uitgesleten rotsen en grotten die een goede broedplaats bieden voor roofvogels, vandaar ook de lange traditie van de valkerij. Kelibia, bekend om haar Byzantijnse fort uit de 5e eeuw, zorgde voor de verdediging van de haven en in bredere zin van de straat van Messina. Het uitzicht vanaf de oude muren is fantastisch. Het stratenplan van de Punische stad Kerkouane die in 1952 opnieuw is ontdekt, is behouden gebleven na de verwoesting door de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus. De stad was bekend om haar purperindustrie, de kleur waar de Romeinen zo gek op waren en die uit de schelp van de purperslak werd gehaald. Een Punisch mozaïek stelt Tanit voor, de godin van de vruchtbaarheid, beschermvrouw van de stad.

Naast deze prachtige bestemmingen heeft Tunesië nog twee andere troeven in de hand:

Golf in Monastir/El Kantaoui
Er liggen twee Championship-banen op enkele kilometers van het centrum van Monastir en van de Golfhotels. Als men er de golfbaan van El Kantaoui (36 holes op enkele kilometers van Monastir bijneemt, kan de golfliefhebber een keuze maken uit 4 parcours die relatief van elkaar verschillen.
Monastir Palm Links Golf : Neem een groep gazon, zet er palmbomen op… het resultaat is verrassend. De meeste bunkers, en met name de kleinste die het meest geducht worden, blijven onzichtbaar tot de speler dicht in de buurt komt. De nabijheid van de zee draagt bij tot de pracht van deze golfbaan. Parcours relatief vlak, dus aantrekkelijk voor beginnende golfers.
El Kantaoui Golf Club: Twee weelderige banen met uitzicht op zee. In een omgeving met veel bomen en bloemen waar hazen en trekvogels overvloedig aanwezig zijn. De uitzichtpunten zijn overweldigend.
Monastir Flamingo Club: Volgens kenners de meest luxueuze baan van Ronald Fream met allerlei verrassingen: hier kleine plateaus, daar plotselinge heuveltjes. In de schaduw van de honderdjaar oude olijfbomen ligt ook een beroemde hole met daarin heel ingenieus verscholen prachtige waterpartijen. Een heel complete baan. Opgelet: bij ons bezoek was de baan in renovatie. Het is aangeraden zich vooraf te informeren over de staat van de werkzaamheden.

Thalassotherapie
Tunesië heeft een sterke Thalassotherapie verworven. Daarover meer in een afzonderlijk artikel.

Aarzel dus niet om Tunesië terug op te nemen in uw vakantiebestemmingen maar kijk een beetje verder dan de gebruikelijke zonnevakantie. ONTDEK HET LAND.

Enkele waardevolle links :
Algemeen : http://www.ontdektunesie.nl - http://www.bonjour-tunisie.com - http://www.cometotunisia.co.uk
Waar logeren: http://www.hasdrubal-thalassa.com - http://www.thalassa-hotels.com
Golf: www.golf-palmlinks.comwww.golfflamingo.com - http://kantaoui.golftunisia.net

Zie ook reportage: http://www.ardenneweb.eu/reportages/2011/4_goede_redenen_om_tunesie_nu_t...

  • de vlag
  • islamitisch kerkhof kairouan
  • colloseum el djem
  • tunesisch aardewerk
  • flamingo golf club
  • kairouan grote moskee zuilengang
  • kairouan Aghlabiden basins
  • cap bon sperwer
  • kerkouane romeins bad
  • pakmlinks golf club
  • kairouan sweetswinkel
Portrait de VandenHende
Van den Hende"