Tentoonstelling « 21 RUE LA BOÉTIE » in het Musée La Boverie in Luik, Van 22 september 2016 tot 29 januari 2017

écrit par VandenHende
le 27/09/2016
Picasso, copywright succession Picasso - sabam belgium 2016

De idee voor deze tentoonstelling ontstond bij het lezen van het boek 21 rue La Boétie (Grasset) van Anne Sinclair, waarin de schrijfster het levensverhaal beschrijft van haar grootvader, Paul Rosenberg (1881- 1959), een van de grootste kunsthandelaars van de eerste helft van de vorige eeuw. De carrière van deze uitzonderlijke man, succesvol zakenman en verlicht kunstliefhebber, vriend en agent van Picasso, Matisse, Braque, Léger, Marie Laurencin, om er maar enkele van de meest prestigieuze te noemen, was de rode draad voor een verhaal dat zijn leven overstijgt en waarin hij tegelijkertijd acteur en slachtoffer is. Het gaat dus om een tentoonstelling over kunst en over de beschaving, waarbij de mythische galerij van Paul Rosenberg fungeert als een scharnier tussen de schilderkunst van de XXe eeuw en de geschiedenis van de kunst, de sociale en politieke geschiedenis en de mentaliteit in Frankrijk, Europa en de Verenigde Staten.

Voor deze gelegenheid zijn een zestigtal meesterwerken uit de moderne kunst verzameld, waarvan een groot deel nog nooit eerder vertoond werd in België. U kunt er uitzonderlijke werken bewonderen van onbetwiste meesters van de moderne kunst, afkomstig uit de grootste musea van over de hele wereld en uit privécollecties.

Een groot deel van deze werken hebben een rechtstreekse band met Paul Rosenberg, omdat zij ooit terechtkwamen in zijn galerieën in Parijs of New York. De man was immers een bevoorrecht getuige van een cruciaal moment uit de kunstgeschiedenis: de verschuiving van het artistieke zwaartepunt van de ene kant van de Atlantische Oceaan naar de andere, dat alles ten gevolge van de ingrijpende invloed van de Tweede Wereldoorlog. Door een wrede ironische speling van het lot werd zijn galerie aan de rue La Boétie in mei 1941 het kantoor van het ‘Institut d’Étude des Questions juives’, een Franse antisemitische organisatie die werd gesteund door de Propagandastaffel.

DE TENTOONSTELLING ZAL EEN RONDREIZENDE KARAKTER HEBBEN.
Het parcours zal bestaan uit zes ruimtes : de evolutie van de kunstmarkt en het ontstaan van een galerij ; de keuze van de moderne kunst, Rosenberg en ‘zijn’ artiesten of het ‘systeem Rosenberg’ ; ‘ontaarde’ kunst en de verkoop van Lucerne ; de Bezetting, de bevrijding en de strijd voor de terugkeer van de schilderijen. Naast de prestigieuze werken die zullen tentoongesteld worden zijn ook de uitlenende musea uitzonderlijk : Centre Pompidou, Parijs ; MAMAC, Luik ; Rosenberg archives, New York ; Le Musée Picasso, Parijs ; Van Abbemuseum, Eindhoven ; Musée Albertina, Wenen ; Philadelphia Museum of Art ; Frick Collection, New York ; Archives Matisse, Parijs ; Deutsches Historisches Museum, Berlijn ; Musée d’Orasy, Parijs ; Museum of Modern Art, New York ; National Gallery of Art, Washington ; Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr ; Morgan Library New York ; Archives Paul Rosenberg & Co ; Musée National Fernand Leger, Biot ; Musée d’Art moderne et contemporain, Straatsburg ; Musée d’Art moderne et contemporain, Saint-Etienne Metropole. Tenslotte hebben ook gerenommeerde privécollecties – Anne Sinclair, David Nahmad, Stichting Emil Bührle – verscheidene werken uitgeleend.

Ingansprijzen:
Volwassenen : 17€
Senioren (65+) : 14€
Kinderen (6-18) en studenten : 12€
Kinderen (- 6 jaar) : gratis
Family pack (2 volwassenen + 2 kinderen) : 48€
Groepen (min. 20 pers.): 12€
Schoolgroepen : 6€
Gegids bezoek mogelijk

Waar :
Parc de la Boverie , 4020 Luik
info@21ruelaboetie.com
www.21ruelaboetie.com

 • Picasso, copywright succession Picasso - sabam belgium 2016
 • Picasso, copywright succession Picasso - sabam belgium 2016
 • Picasso, copywright succession Picasso - sabam belgium 2016
 • foto Paul Rosenberg
 • Georges Braque, centre Pompidoe, copywright ADAGP - sabam belgium 2016
 • Edgar Degas, Le vicomte Ludovic Lepic et ses filles - copywright Sabam belgium 2016
 • Fernand Léger, Le déjeuner, cpywright Sabam belgium 2016
 • Marie Laurencin, copywright Fondation Foujito - sabam bvelgium 2016
 • Paul Gauguin, Le sorcier d'Irva Oa, copywright sabam belgium 2016
 • Paul Gauguin, Le sorcier d'Irva Oa, copywright sabam belgium 2016
 • Henri Matisse, la robe rayée, cpywright suxccession Henri Matisse - sabam 2016
1897 lectures
Portrait de VandenHende
Van den Hende"