Tentoonstelling « Yves Saint Laurent Visionair » in Brussel van 30.01 tot 05.05.2013

écrit par VandenHende
le 30/01/2013
YSL09 Copyright Fondation Pierre Berge – Yves Saint Laurent / Photo S. Carre (E/Z/S 1988)

De tentoonstelling Yves Saint Laurent Visionair opent op30 januari 2013 de deuren in het ING Cultuurcentrum op de Kunstberg in Brussel. Deze exclusieve expositie van ING België zal voor het eerst illustreren hoe de creaties en concepten van Yves Saint Laurent het vrouwelijke modebeeld midden XXste eeuw ingrijpend transformeerden. Ze richt de schijnwerpers op het visionaire genie van deze briljante ontwerper, die als geen ander de verzuchtingen van de moderne vrouw begreep. Dit uitzonderlijke project kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent.
Curator Florence Müller, die eerder de Retrospectieve Yves Saint Laurent voor het Petit Palais in Parijs samenstelde, laat ons kennis maken met een Saint Laurent die in de jaren ’60 en ’70 de vrouw van vandaag neerzet. Aan de hand van een honderdtal stukken - waarvan er meer dan 80 nooit eerder getoond werden – laat ze ons kennis maken met een man die de plaats van de vrouw in de maatschappij begreep en haar daarin ondersteunde met zijn schitterende creaties. Hij geeft haar een broekpak, een sahara outfit, jumpsuits, wijd vallende matrozenblouses, uniformjasjes én een smoking. Hij onderwerpt de mannelijke garderobe als het ware aan een feministische revolte. Zo zorgt Saint Laurent voor een ware omwenteling zowel binnen de haute couture als binnen de prêt-à- porter en geeft de vrouw een uitzonderlijk sterke, bewuste, feminiene en vooral moderne uitstraling. Hij kleedt de vrijgevochten vrouw die werkt, reist en haar plaats in de veranderende samenleving opeist.
Yves Saint Laurent creëerde zijn mode universum voor de nieuwe vrouw bovendien reeds op zeer jonge leeftijd. De papieren modellen en hun garderobe, die hij in zijn tienerjaren ontwierp, zijn een van de bijzondere revelaties in deze tentoonstelling. Ze verlaten speciaal voor de gelegenheid voor het eerst de archieven van de Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent.
Bij de tentoonstelling verschijnt een mooie rijk geïllustreerde bezoekersgids die tekst en uitleg verschaft. Yves Saint Laurent Visionair biedt een exclusieve gelegenheid om deze stukken die anders nooit de van het modehuis verlaten in volle glorie te bewonderen.
De tentoonstelling loopt van 30 januari tot 5 mei 2013 in het Cultuurcentrum ING, Koningsplein 6,
1000 Brussel. Alle dagen, inclusief feestdagen, van 10:00 tot 18:00. Nocturne tot 21:00 op woensdag.
Het Cultuurcentrum ING is makkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer en ligt op wandelafstand van het Centraal Station.
Tickets
- Tickets via ing.be/art – Ticket Online (6€ / ING klanten en senioren 4€ / - Studenten 26j 3 € / -13j gratis) - audiogids 2€
- Of ter plaatse (8€/6€/5€) – audiogids 3€
Bezoek met gids kan enkel gereserveerd worden via ing.be/art - Ticket Online
Groepen (max. 15 personen) – 4€ p.p. + 55€ voor de gids of 65€ in het weekend, op feestdagen of na 18:00 op woensdag

  • YSL09 Copyright Fondation Pierre Berge – Yves Saint Laurent / Photo S. Carre (E/Z/S 1988)
  • YSL04-Copyright-Fondation Pierre Berge – Yves Saint Laurent / Photo S. Carre (H/W 1965)
  • YSL06-Copyright-Fondation Pierre Berge – Yves Saint Laurent / Photo S. Carre (E/Z/S 1971)
  • YSL19-Copyright-Yves Saint Laurent, 1969, Photo Jeanloup Sieff. © The Estate of Jeanloup Sieff.
  • YSL03-Copyright-Fondation Pierre Berge – Yves Saint Laurent / Photo S. Carre (1982)
  • YSL21 5 avenue Marceau, 1977, Fondation Pierre Berge – Yves Saint Laurent / Photo G. Marineau
  • YSL23-Copyright-Fondation Pierre Bergz – Yves Saint Laurent / photo Luc Castel
Portrait de VandenHende
Van den Hende"