De Haute-Savoie: majestueuze bergen maar ook prachtige meren

écrit par VandenHende
le 09/02/2010
ivoyre

De Haute-Savoie: majestueuze bergen maar ook prachtige meren

Wie aan de Haute-Savoie denkt, denkt automatisch aan de Alpen en zijn hooggebergte. Maar het is vooral een regio van contrasten. Een land met majestueuze bergen, met fantastische bossen maar ook prachtige meren.

De Lac Leman (of meer van Genève).
Het Meer van Genève, koppelteken tussen twee landen, is het grootste en meest bevaren van de vier grote meren in de regio “Savoie Mont Blanc”. Met zijn kuuroorden, wijngaarden, kleine dorpjes, jachthavens en prachtige landschappen, doet deze binnenzee meer denken aan de warme Rivièra dan aan een meer in het hooggebergte. Deze "pocketoceaan" speelt een belangrijke rol als warmteregulator voor de ganse regio. Hij zorgt voor een gematigd klimaat met een dichte en weelderige vegetatie. Ivoyre is een middeleeuws stadje aan de boorden van het meer dat onlangs haar 700-jarig bestaan vierde. Bij het betreden van het dorp langs de Rovorée-poort zult U onmiddellijk overwelmd worden door de prachtige gevels, de smalle straatjes en vooral de rijke bloemendecoratie. Wat vooral de aandacht trekt is de klokkentoren met zijn speciale bolvormige spits. De Tuin van de Vijf Zintuigen is een middeleeuwse privé tuin die midden het dorp een zee van rust brengt (www.jardin5sens.net). Thonon-les-Bains is omgeven door prachtige wijngaarden. Het domein van Ripaille is tevens een historisch centrum waar je de geschiedenis van de Haute-Savoie zo van de muren kunt lezen. Als jachthuis opgetrokken door Amedée V, werd het in 1371 omgebouwd tot residentieel paleis. Het huidige gebouw hebben we te danken aan Amedée VIII die het kasteel met 7 torens en 7 paviljoenen uitbreide.
Evian-les-Bains biedt een veelvoud aan thematische rondleidingen: waarom het water zo belangrijk is voor de stad, maar ook rondleidingen over zijn geschiedenis van de Middeleeuwen tot de Belle Epoque. Zeker te bezichtigen: de Villa Lumière, de stadsparken, de thermen.

Het meer van Annecy.
Annecy is de het meest gekende van de grote meren van Savoie en Haute-Savoie. Het water is er van een azuurblauwe kleur; Cezanne was er gek van. De stad Annecy is er één van kunst en geschiedenis. Een wandeling in Annecy, langs de schaduwrijke straten, onder de middeleeuwse bogen, waar de geschiedenis letterlijk op de muren staat geschreven, brengt je onvermijdelijk terug in vroegere tijden. Van de Middeleeuwen tot de Renaissance. Annecy en de omringende bergen bieden het hele jaar door een verscheidenheid aan culturele, recreatieve en sportactiviteiten. Grenzend aan de Golfclub van Talloires kunt u een geleide wandeling reserveren in het natuurreservaat van de Roc de Chère.

Het meer van Bourget.
Dit is het grootste natuurlijke meer van Frankrijk en is 18 km lang. Het is ook een van de laagste bergmeren met een zeehoogte niveau van minder dan 260 m. Omringd door het Massif de l’Epine, de Mont du Chat, de Chambotte, de Mont Revard en Les Bauges straalt het meer een romantische sfeer uit; sfeer die door menig groot dichter bezongen werd. Het bezoek aan het meer gebeurt het best met één van de vele cruiseschepen die vertrekken uit de haven van Aix-les-Bains. Aan de boorden van het meer bevindt zich de abdij van Hautecombe uit de XIIde eeuw; een omweg waard. Hier ligt onder andere Marie-José, laatste koningin van Italië en dochter van onze koning Albert I begraven Aan het uiteinde van het meer ligt het kanaal van Savières. Dit 4 kilometer lange kanaal verbindt het meer met de Rhone. Het werd al gebruikt in het neolithische tijdperk en was zeer lang de belangrijkste verbinding tussen Frankrijk en de Savoie. U kunt er een oude oliemolen bezoeken en lunchen in de sympathieke Auberge de Savières. Na het tafelen laat U de baas des huizes aan het woord. Hij zal U alles vertellen over de degelijke streekproducten en vooral de wijnen uit de Savoie.
In Aix-les-Bains kunt U het hele jaar door terecht voor spa-behandelingen. De balneotherapie is het handelsmerk van de stad geworden. In het centrum van de stad ligt een echt juweeltje: de Thermes Chevalley. Deze volledig gerestaureerde spa, uitgerust met de modernste technieken biedt het ganse jaar door traditionele gezondheidskuren of (hun specialiteit) thermalotherapie-kuren.

Onze gastronomische noot.
De keuken in de Alpen beperkt zich niet tot de bekende fondue savoyarde of de raclette. De meren en rivieren bieden een veelvoud aan heerlijke vissen, in de vlaktes welen groenten en fruit en de wijnen zijn rood en wit getint.
De Savoy wijngaarden produceren een prachtige verscheidenheid aan wijnen. Met 4 AOC (22 crus en 23 soorten). Jacquère, Altesse, Chasselas, Gringet en Roussanne zijn de druivesoorten voor de witte wijnen, Mondeuse, Gamay en Pinot voor de rode wijnen. De witte wijnen zijn fruitig en licht, ideaal voor het aperitief. De mousserende wijnen van Ayze, Seyssel en de Pétillant de Savoy zijn eveneens geschikt als aperitief en kunnen ook uw desserts begeleiden. De rode en rosé wijnen, licht en geurig, gemaakt van de Gamay druif, passen uitstekend bij hoofdgerechten. Twee plaatsen om te bezoeken voor een proeverij: Chateau de Ripaille in Thonon-les-Bains (www.ripaille.fr), waar U ook het kasteel kan bezoeken, en de Cave de Chautagne in Ruffieux (www.cave-de-chautagne.com) waar je een reisroute door de zintuigen wordt aangeboden.
De bergen van de Savoie Mont Blanc liggen ook aan de basis van een aantal mineraalwaters bekend in de hele wereld, die van Evian, Thonon en Aix zijn er de beste voorbeelden van.

Logies en gastronomie:
Le Pre de la Cure in Yvoire (www.pre-delacure.com). Naast lekker eten vindt u er ruime kamers met prachtig uitzicht op het meer en een groot verwarmd zwembad. De kaart wordt aangepast aan de seizoenen, maar de vis van het meer blijft de specialiteit van het huis. Ook in Yvoire, het Restaurant du Port (www.hotelrestaurantduport-yvoire.com) waar U van een gastronomische maaltijd kunt genieten op een terras met uitzicht op het meer. Op de Col de la Forclaz, met uitzicht op het meer van Annecy, kunt u een bio-maaltijd genieten in de Chalet la Priaz (www.chalet-lapriaz.com). Een zeer degelijke keuken. Op wandelafstand bevindt zich een boerderij waar de authentieke Reblochon wordt gemaakt. In Annecy zelf, raden we het restaurant “l’Etage” aan, bekend voor zijn raclette en fondue savoyarde. In Aix-les-Bains is het hotel Marina Adelphia (www.adelphia-hotel.com) een aanrader. Naast zijn uitstekende ligging aan de boorden van het meer van Bourget, biedt het hotel een uitstekende tafel en een geïntegreerd Wellness Center & Spa met verwarmd zwembad, sauna en hammam.

Transport:
Voor wie liever de afstand tot de Haute-Voie niet met de auto aflegt bestaat de mogelijkheid om met het vliegtuig Genève te bereiken. Brussels Airlines heeft 6 vluchten per dag tussen Brussel Zaventem en Genève, startpunt van onze rondreis. One-way vluchten vanaf € 49.99 (taksen inbegrepen). www.brusselsairlines.be of reserveringen via uw reisbureau.
Alle belangrijke autoverhuurmaatschappijen zijn aanwezig op de luchthaven van Genève.

  • ivoyre
  • annecy- oude stad
  • col du forclaz - zicht meer annecy
  • annecy by night
  • aan tafel
  • adelphia hotel aix les bains
  • thermes chevalley aix les bains
Portrait de VandenHende
Van den Hende"