Oorlogstoerisme in het rustige Groothertogdom Luxemburg

écrit par VandenHende
le 03/02/2014
Amerikaanse begraafplaats hamm

Het groothertogdom mag wel een oase van rust lijken voor de vele toeristen die het bezoeken, toch zat het land in het oog van de naald tijdens de tweede wereldoorlog en in het bijzonder tijdens het Von Rundstedt offensief eind 1944.
Voor wie van oorlogstoerisme houdt en de daarbij horende geschiedenis interesseert, is een weekend in dit prachtige land een must.
We geven hieronder een aantal plaatsen die zeker een bezoek waard zijn:

Patton
Generaal Patton is een spilfiguur in de bevrijding van Luxemburg eind 1944.
Hij stierf op 21 december 45 aan de gevolgen van een auto-ongeval en werd op eigen verzoek begraven midden tussen zijn mannen op de Amerikaanse militaire begraafplaats van Hamm in het Groothertogdom Luxemburg.

Amerikaanse begraafplaats van Hamm (www.abmc.gov)
Deze begraafplaats met een oppervlakte van ongeveer 20 hectares is gelegen in een open plek omringd door pijnbomen, beuken, en eikenbomen. Het is een van de veertien permanente begraafplaatsen die gevestigd zijn op vreemde bodem na de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats bestaat sinds 29 december 1944, datum dat de plaats werd gekozen om de eerste slachtoffers van het Ardennenoffensief te begraven.
Op twee vierkantige pilaren zijn de namen, graad, eenheid, en indiensttredingdatum bij het leger van de 371 vermisten van de landmacht, luchtmacht van de V.S. gegraveerd. Deze mannen waarvan de resten niet zijn teruggevonden of geïdentificeerd waren van herkomst uit de 42 staten en het district Columbia.. Boven de namen op elk pyloon kan men de volgende inscriptie lezen:
“ HIER ZIJN DE NAMEN GEGRAVEERD VAN DE AMERIKAANSE SOLDATEN DIE HUN LEVEN HEBBEN GEGEVEN VOOR HUN VADERLAND DIE IN ONBEKENDE GRAVEN RUSTEN “

Sandweiler (www.volksbund.de)
Op ongeveer een kilometer van Hamm bevindt zich de Duitse tegenhanger. Op deze Duitse Oorlogsbegraafplaats (Kriegsgräberstätte) rusten 10.913 doden waarvan 4.829 in een massagraf.
De doden zijn samengevoegd uit meer dan 150 begraafplaatsen die verspreid lagen over heel Luxemburg.
De US begraafplaats is indrukwekkend en prachtig onderhouden. De Duitse daarintegen is niet zo goed onderhouden, maar alsnog indrukwekkend. Als je de leeftijd ziet van de overleden soldaten dan doet dat wel iets met je, ook al zijn ze Duits.

Petange memorial
Op 9 september 1944 werd Petange als eerste gemeente in Luxemburg door de geallieerden bevrijd. Second Lieutenant en platoonleader Hyman Josefson van het 85th Cavalry Reconnaissance Squadron, CCA, 5th Armoured Division, 1st U.S. Army werd echter de eerste Amerikaanse soldaat die voor de vrijheid van Luxemburg sneuvelde. Als eerbetoon en ter herinnering aan hem werd er een monument opgericht. Bij het monument staat ook het voertuig dat behoorde aan Second Lieutenant Josefson, een M8 Light Armoured Car “Greyhound”. Het werd getroffen door Duits artillerievuur.

Ligne Maginot – Fort van Hackenberg (www. maginot-hackenberg.com)
Het grootste opengestelde fort van de Maginot-linie bevindt zich op Frans grondgebied op enige tientallen kilometer over de grens met Luxemburg. Zeker een bezoek waard.
De bouw begon in 1930 en werd beschouwd als prototype voor de andere artillerievestingen van de Linie.
Zes jaar lang waren ongeveer 1800 arbeiders, met rudimentaire middelen, tewerkgesteld om 19 gevechtsblokken te bouwen en meer dan 10 kilometers tunnels uit te graven. Het bezoek gaat gepaard met een treinrit door de tunnels van het fort.
Na de oorlogsverklaring in 1939 werd de vesting volledige operationeel en tijdens het Duitse offensief in mei en juni 1940 bleef dat zo. Pas een paar dagen na de Franse capitulatie van 25 juni 1940 gaf het fort zich over.
In november 1944 werd het bezet door het derde leger van Patton tijdens de bloedige slag om de Moezel.

Bunker van Wallendorf
Deze gecamoufleerde bunker voor een machinegeweer maakte deel uit van de Duitse Westwall en verdedigde een brug over de Our.
Ter bescherming van de Duitse Westgrens werd vanaf 1936 (officieel vanaf 1938) een beschermingslinie gebouwd, bestaande uit bunkers, tankgrachten, loopgraven en prikkeldraadversperringen. Deze linie strekte zich uit het noorden van de Neder-Rijn tot in het zuiden onder Bazel over een lengte van 630km en kreeg in de loop van de bouwperiode de naam "Westwall".

Museum National d'Histoire Militaire in Diekirch
Het museum is ontstaan uit het Historisch Museum Diekirch en is gevestigd in een oude fabriek. Het grootste deel van de collectie beslaat de geschiedenis van het Ardennenoffensief in de winter van 1944/1945. De collectie is opgebouwd uit een aantal levensgrote diorama's welke onderdelen uitbeelden van de gebeurtenissen in die periode. Men heeft de collectie verder uitgebouwd met foto's, wapens, voertuigen, aangeklede poppen enz.
Een tweede deel van het museum behandelt de geschiedenis van het Luxemburgse leger door de eeuwen heen, tot en met de huidige VN missies.
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum: www.nat-military-museum.lu

George Patton Monument in Ettelbruck
Als je van Diekirch naar Ettelbruck met de auto rijd, dan kom je Ettelbruck binnenrijden via een brug. Daar is staat het monument aan de rechterkant. Het is even opletten want je bent er zo voorbij. Op zo een 300 meter daar vandaan is het Patton museum gelegen. (www.patton.lu)

Schumanns Eck in Wiltz
Ter ere van de 50-jarige bevrijding van Luxemburg is het National Liberation Memorial opgericht. Het is een gedenkteken in de vorm van een ruïne ter nagedachtenis van de hevige gevechten tijdens de slag om de Ardennen tussen de Duitsers en Amerikanen. Op het monument zijn diverse bronzen platen aangebracht van alle Amerikaanse eenheden die bij de gevechten betrokken waren.
Van daaruit loopt er ook een wandelpad van een kleine drie kilometer waar men langs schuttersputjes komt. Verder is er een gedenkteken te vinden ter nagedachtenis van alle soldaten die in deze bossen zijn gestorven. Dit gedenkteken staat op de exacte plaats van eenmassagraf waar meer dan 160 Duitse en enkele Amerikaanse soldaten tijdelijk waren begraven.

Bastogne Barracks (Hoofdkwartier Gen. McAuliffe)
Op 16 december 1944, in het putje van een ijskoude winter, lanceren de Duitsers een laatst tegenoffensief in de Ardennen. Eén man, generaal Mac Auliffe, zou de loop van de geschiedenis beïnvloeden. Als tweede hoogste in rang van de 101 Airborne Division zet hij zijn hoofdkwartier in de kazerne Onderluitenant Heintz in Bastogne op. In de kelder van deze kazerne spreekt hij zijn beroemde “Nuts" uit, als antwoord op het ultimatum van de Duitse troepen die Bastenaken omsingelen. Deze korte maar krachtige uitspraak zou de Slag om de Ardennen grondig beïnvloeden.
Sinds 1 oktober 2010 is de kazerne een Interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog. Breng zeker een bezoek aan de “Nuts"-kelder die de belangrijkste fasen uit het sleutelmoment van de Slag om de Ardennen illustreert, evenals aan de talrijke tentoonstellingszalen. U kan ook het “Vehicle Restoration Centre" ontdekken, waar de pantservoertuigen van het Koninklijk Legermuseum van België een tweede leven krijgen.
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum : www.klm-mra.be

Overnachting
We raden U twee hotels aan die buiten Luxemburg stad liggen en dicht aansluiten bij enkele te bezoeken sites:
Threeland hotel te Petange (www.hotelthreeland.lu)
en
Hotel Restaurant Dahm in Erpeldange/Ettelbruck (www.hotel-dahm.com)

Voor praktische toeristische informatie over het Groot Hertogdom Luxemburg, bezoek www.visitluxembourg.com

  • Amerikaanse begraafplaats hamm
  • graf generaal Patton te Hamm
  • petange memerial
  • petange memerial
  • treintje ligne maginot
  • ligne maginot
  • museum diekirch
  • museum diekirch
  • patton memorial
  • hoofdkwartier mcauliffe
  • hoofdkwartier mcauliffe
Portrait de VandenHende
Van den Hende"