Vakantie op het romantische Corfu. Gezelligheid, cultuur en uitzonderlijk klimaat

écrit par VandenHende
le 11/06/2014
achilleion

Corfu is het noordelijkste en altijd groene Ionische eiland dat door een zeestraat van nog geen twee kilometer breedte van Albanie gescheiden is. Het landschap op Corfu (Korfoe) is zeer afwisselend. Het noorden is bergachtig en leent zich voor mooie wandelingen, prachtige baaien en gezellige dorpjes. Het midden van het eiland Corfu (Korfoe) is heuvelachtig en in het zuiden is een laagvlakte met prachtige natuur en vooral olijfbomen en cipressen.
Het klimaat en weer op Corfu zijn van invloed op de beste reistijd voor je vakantie. In mei ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden Celsius. In de juli en augustus is het gemiddeld zo'n 31 graden Celsius. In januari en februari is het wel koud, het kan zelfs wat vriezen en sneeuwen. Van november tot maart regent het vrij veel, in juli zijn gemiddeld twee regendagen. Door die regen is het eiland ook zo groen en vruchtbaar; de boeren kampen ook nooit met watertekorten.

Op één dag rij je helemaal rond het eiland. De bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. De westkant heeft zandstranden met branding te bieden, de oostkant vooral kiezelstrandjes. Het zuiden is het minst toeristisch, niettegenstaande de lange zandstranden die er de kustlijn sieren. Het landschap in het noorden is ruiger, de kust rotsig, met kliffen en daartussen afgeschermde inhammetjes strand. Sommige zijn alleen te voet of per boot bereikbaar.

Wat te bezoeken?

Corfu stad of Kerkyra zoals de Grieken het eiland noemen.
Corfu stad heeft een aantal historische bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de Kathedraal van Panagia Spiliotissa, kerk van St. Spiridon, de oude vesting Palaio Frourio, het Platiteraklooster, St. Jason en St Sossipatroskerk en een stadhuis. Duidelijk is te zien hoe de invloeden van de Engelsen en Venetianen nog zichtbaar zijn. De Fransen invloeden vind je terug in de geplante bomen rondom het park in Kerkyra stad. De vele musea in de stad leert je veel over onder andere de geschiedenis van Corfu en zijn cultuur.

Het Achilleion
Een van de grootste publiekstrekkers op Corfu is het Achilleion, het paleis van 'Sissi'. Deze legendarische keizerin - echte naam: Elizabeth - was de gemalin van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph. Crisis of niet: voor het Achilleion blijft het aanschuiven. Het paleis ligt aan de rand van Gastouri, een dorpje op 8 kilometer van de hoofdstad. Corfu was de lievelingsplek van de keizerin om te ontsnappen aan het beklemmende Weense Hof. Het paleis - met ingerichte kamers, beeldenrijen, een museum en tuinen - is zeker een bezoek waard. Het panorama over zee, de vestingen van de stad en de baai met het klooster van Vlacherma is er schitterend.

Korissionmeer
Het Korissionmeer is een bijzonder mooi stukje beschermd natuurgebied. Het meer is met een heel smal stukje verbonden met de zee. Langs het meer vind je hoge zandduinen en stukken bos. Verschillende soorten vogels zijn hier te spotten. Het meer leent zich prima voor allerlei wateractiviteiten. In de dichtbij gelegen dorpjes heeft de tijd soms even stil gestaan. Vrouwen gekleed in klederdracht bakken nog dagelijks hun eigen brood op een traditionele manier.

Pontikonisi eiland
Pontikonisi wordt ook wel muizeneiland genoemd. Het onbewoonde eiland ligt tegenover Kanoni en heeft het meest gefotografeerde klooster van Corfu, namelijk het Vlaherna klooster. Je vindt op het kleine eiland een kerk uit de 12e eeuw en soevernierswinkel.

Agios Georgios
Aan de noordwestkust van Corfu ligt Agios Georgios. Deze badplaats is goed bekend onder de toeristen. De mooie zandstranden lenen zich prima voor een dagje luieren aan de prachtig mooie zee van Corfu. In het dorp is niet veel te doen. Er is een kerk en verder vind je aan de rand van het dorp wat olijfgaarden.

Pantokrator
De Pantokrator is de hoogste berg van Corfu. De berg ligt in het noordoosten van het eiland en is ruim 900 meter hoog. Via verschillende dorpjes kom je bovenaan de berg waar een klooster uit de 14e eeuw staat en er is een cafe. Met mooi helder weer heb je uitzicht tot aan Albanië.

Paleokastritsa
Paleokastritsa is ongetwijfeld een van de meest bekende plekken van Corfu. De naam van deze plaats doet zijn eer aan door het oude (paleo) kasteel (kastritsa). De twee naast elkaar gelegen baaien met kristalhelder water lenen zich uitstekend voor diverse watersporten, zwemmen en duiken. Vergeet ook niet het eeuwenoude interessant schattig kloostertje op de heuvel te bezoeken. Het uitzicht vanaf de bergen is adembenemend.

Een dagje naar Albanië
Een excursie naar Albanië kan goed worden gemaakt Voor een uitstapje naar Albanië (Sarande) heb je een visum nodig, welke wordt geregeld als je op de boot stapt. Sarande is een kustplaats in het zuiden van Albanie en ligt op een uurtje varen van Kerkyra. Butrint is een oude nederzetting die nog behoorlijk goed bewaard is gebleven, maar het terrein is moeilijk begaanbaar. Al met al een leuke excursie, maar wellicht met kleine kinderen wat te zwaar.

Acharavi strand
Acharavi - is een rustige kleine badplaats met meer dan 50 winkeltjes, 15 bars, een discotheek, ongeveer 25 eetgelegenheden en mogelijkheden om geld te pinnen. Het strand is lang en richting Almiros steeds breder en ook rustiger. Het folklorisch museum en de Romeinse baden aan de overkant van de straat zijn interessant om te bezoeken en te bekijken.

Gouvia
Gouvia uitzicht op de jachthavenGouvia - is een levendige badplaats met ongeveer 60 winkeltjes, meer dan 10 bars, een discotheek en een discobar, meer dan 30 eetgelegenheden en mogelijkheden om geld te pinnen. Gouvia heeft de grootste jachthaven van Corfu en hier liggen veel zeilboten. Bij de haven vind je dan ook veel restaurantjes. Het strand van Gouvia is bedekt met kiezels en loopt door tot aan de jachthaven. Tegenover de ingang van de jachthaven liggen de oude Romeinse scheepswerven, welke je gratis kunt bezoeken en bekijken.

Waar logeren?

Als basisplaats kozen we voor het stadje Roda in het mooie noorden van het eiland.
Roda, in het noorden van Corfu, was een leuk vissersdorpje, maar is nu een echt toeristenplaatsje geworden. Het vissershaventje aan het oostelijk einde van het strand doet nog wel steeds dienst en is erg pittoresk. Er zijn in Roda veel hotels, er zijn mogelijkheden om een auto, motor of fiets te huren en er zijn volop tavernes en bars. Er is een mooi zandstrand, er zijn watersporten te beoefenen, ook parasailing. Verder behoren boottochtjes naar o.a. Paleokastritsa, Sidari, Kerkyra-stad en naar de kusteilandjes tot de mogelijkheden. Voor al deze activiteiten kunt U terecht bij Corfu Best Travel in de hoofdstraat van het stadje (mail : irenecorfu@gmail.com). De restanten van een Dorische tempel uit de vijfde eeuw voor Chr. zijn vlakbij Roda gevonden, alleen is hiervan niet veel meer te zien. In het archeologisch museum in Corfu-stad kunt u de restanten hiervan bewonderen.

Neckermann – Mitsis hotels
Neckermann (www.neckermann.be) heeft 41 hotels op het eiland. Wij kozen voor het all inclusive Hotel Mitsis Roda Beach Village. Het is uitermate geschikt voor een heerlijke familievakantie. Zowel jong als oud zal zich vermaken in de zwembaden en de ruime, spiksplinternieuwe familiekamers zorgen voor een aangenaam verblijf. Exclusief bij Neckermann!
Het hotel ligt direct aan het strand en heeft een enorm zwembad (zoutwater) met een glijbaan. Ook het aparte kinderbad heeft een eigen glijbaantje. De verzorgde (familie)kamers, de leuke miniclub, de bars en restaurants (met o.a. de Griekse keuken), het wellnesscenter en het uitgebreide animatieprogramma verzorgen het ruime aanbod van faciliteiten.
Voor een hapje en een drankje kunt u terecht in één van de vele bars en restaurants. Er zijn o.a. een poolbar en beachbar, zo hoeft u niet ver te lopen voor een verkoelend drankje. U kunt eten in het buffetrestaurant maar u kunt ook genieten van de Griekse, Italiaanse of Chinese keuken in één van de à la carte restaurants, gelegen aan zee.
Kinderen zullen zich hier uitstekend vermaken! Er is een apart kinderbad met een glijbaan, een speeltuin en in de miniclub (4 t/m 12 jaar) worden diverse activiteiten georganiseerd.
Hotel Mitsis Roda Beach Village ligt temidden van een groene omgeving, op ca. 1 kilometer van de plaats Roda.
De hotelketen Mitsis heeft in totaal een twintigtal hotels verspreid over gang Griekenland. Alles 4 of 5 sterrencategorie. www.mitsishotels.com

Voor meer informatie kunt U ook terecht bij www.visitgreece.grwww.neckermann.be

  • achilleion
  • de stad corfu
  • falikari
  • mitsis hotel roda
  • irene van corfu best travel in roda
  • mitsis roda beach
  • pontikonisi
  • achilleion
  • klooster
  • kouloura
  • liston - corfu stad
  • mitsis roda beach poolview
  • mitsis binnenzwembad
  • mitsis roda beach - kamer
Portrait de VandenHende
Van den Hende"