Mazurië in Polen, het land van de 1000 meren

écrit par VandenHende
le 03/08/2010
zicht op een van de meren

Mazurië, het land van de duizend meren ligt in het Noordoosten van Polen. Er bevinden zich meer dan duizend meren in de regio. De meren zijn onderling verbonden door een netwerk van vele kanalen en rivieren. Het gebied is daarom vooral aantrekkelijk voor zeilliefhebbers. Een 86 km lange rivier doorkruist de regio en is en waar paradijs voor kajakliefhebbers.
De regio is grotendeels bedekt met uitgestrekte bossen. Om de rijkdom van de natuur te behouden werden vele regionale landschapsparken gecreëerd. Veel diersoorten getuigen van de rijke fauna van de streek: elanden, wildepaarden, bevers, om maar een paar soorten te noumen. De liefhebbers van wandelen, fietsen of paardrijden, vinden er tientallen kilometers mooiste tracks. Mazurië biedt tal van wateractiviteiten. Duizenden zeilboten, zodiacs en motorjachten liggen verspreid over de vele meren. Je kunt er je spieren oefenen met de roeispanen of op een zeilboot, of te gaan vissen. Of gewoonje huid koesteren in de warme zon.

Enkele interessante attracties in de regio:

Het Elblag kanaal (van Ostrodo naar Elblag):
Gegraven in 1847, is het kanaal een geklasseerd monument qua hydraulische constructie, en een topattractie voor de toeristen. Het is een unieke waterweg te vergelijken met de sluizen (liften) van Strépy-Bracquegnies in Henegouwen. Deze unieke installatie is nog altijd operationeel: hellende vlakken, sluizen, dammen en veiligheidspoorten. Om een hoogteverschil van tientallen meter te overbruggen werden 5 hellende vlakken gebouwd waar telkens speciale platforms de boten op het droge naar een hoger gelegen kanaalstrook trekken. Lengte van het kanaal: 80 km. Duur van de volledige vaart: 11 uur.

De stad Olsztyn
Olsztyn, de hoofdstad van Mazurië ligt in het midden van dit merengebied en bezit op haar grondgebied zelf elf meren. 21% van de stad is bebost gebied. De Gotische burcht in het centrum van de stad herbergde Nicolas Copernicus en is nu omgebouwd tot het nationaal museum van Mazurië Een zaal is gewijd aan Copernicus en zijn astronomisch werk. In de gotische Sint Jacobs kathedraal worden in de zomer talrijke orgelconcerten georganiseerd. Andere attracties in Olsztyn zijn het planetarium en de sterrenwacht.

Grunwald (of Tannenberg in het Duits)
Op 15 juli 1410 vond hier de grootste veldslag van de Middeleeuwen plaats. Het Pools-Litouwse leger versloeg er de Teutoonse ridders. Deze veldslag luidde het einde in van de overheersing van de Teutoonse ridderorde in Midden Europa. Men kan er een museum bezoeken, het granieten herdenkingsmonument bezichtigen alsook de ruïnes van de kapel gebouwd na de veldslag. In het weekend van de herdenking van de slag kan men er jaarlijks kijken naar een indrukwekkende reconstructie van de slag zelf. Deze gaat gepaard met militaire parades, ridderspelen en andere folkloristische festiviteiten.

Gierloz, Hitlers hoofdkwartier
Het “Hol van de Wolf” (Wolf’s Lair), Hitlers hoofdkwartier is één van meest trieste plaatsen in de regio maar trekt ieder jaar enorm veel toeristen aan. Het feit dat juist daar de beruchte mislukte aanslag op de dictator plaats vond eind 1944 (Von Staufenberg – de film Die Walkure) zal er wel iets mee te maken hebben. Het complex bestaat uit een tachtigtal gebouwen waaronder 50 bunkers. Het was een kleine stad op zichzelf met eigen elektriciteitscentrale, een treinstation, een casino, een bioscoop en een vliegveld. Alles was omringd met prikkeldraad en mijnenvelden. Eind 1945, bij het naderen van de Russische troepen, bliezen de Duitsers het complex grotendeels op. Dit betekent dat men merendeels slechts ruïnes bezichtigt. De sfeer is wel zeer sinister.

Interessante info vindt U op volgende sites :
www.mazury.travel, www.prot.gda.pl, www.grunwald1410.pl, www.wolfsschanze.pl en www.gizycko.pl

  • zicht op een van de meren
  • het elblog kanaal
  • kasteel malbork
  • reconstructie slag om grunwald
  • de baltische kust
Portrait de VandenHende
Van den Hende"